تبلیغات
کشاورز ایرانی (مرکز ارائه خدمات جامع آموزش کشاورزی) - بلوغ و شاخص های رسیدگی

کشاورز ایرانی (مرکز ارائه خدمات جامع آموزش کشاورزی)

هدف ما بالابردن دانش و مهارت است www.iranfarmer.ir

سه شنبه 28 خرداد 1392

بلوغ و شاخص های رسیدگی

نویسنده: مهندس علیرضا شعاعی   طبقه بندی: فیزیو لوژی، 

تعریف بلوغ : برای اکثر مردم بلوغ و رسیدن میوه در هنگام توصیف میوه دارای یک مفهوم است . بعنوان مثال بلوغ در فرهنگ webster به معنای تأمل دقیق و ملایم و داشتن رشد و توسعه کامل و طبیعی است . رسیدن به معنای بلوغ دگرگون شده و دارای مرحله نهایی و مطلوب بودن است ، حالتی است که به شرایط توسعه و رشد کامل ارتباط دارد.

در فیزیولوژی پس از برداشت ما بلوغ و رسیدن را دو واژه متفاوت برای مراحل متفاوت رشد و توسعه میوه می دانیم .

بهترین تعریف بلوغ بمعنی رشد و توسعه طبیعی داشتن است که در Grade آمریکا تعریف شده است . اما این تعریف فاقد ریزه کاری های دقیق است .

بلوغ از نظر  باغبانی مرحله ای از رشد و نمو است که یک گیاه یا بخشی از گیاه دارای پیش نیاز هایی برای مصرف کننده با اهداف ویژه می باشد .

یک محصول از نظر باغبانی ممکن است در هر مرحله ای از نمو بالغ باشد . مثلاً پاجوشهای گیاهان بذری از نظر باغبانی در مرحله اولیه رشد و نمو بالغ هستند. در حالیکه اغلب بافتهای سبزیجات ، گلها ، میوه ها ، اندام های ذخیره ای زیرزمینی از نظر باغبانی در مراحل میانی بالغ هستند بذرها و میوه های هسته دار در مراحل پایانی از رشد و نمو بالغ می شوند . برای برخی از محصولات بلوغ باغبانی در مراحل بعد از مراحل اولیه بدست می آید که این به استفاده محصول مورد نظر بستگی دارد . بعنوان مثال squash   محصول بالغ گل کاملاً باز شده ، میوه جوان یا میوه کاملاً نمو یافته می تواند باشد . تفاوت بسیاری از میوه ها و سبزیها در ارتباط کیفیت بین بلوغ و خوردنی بودن میوه است . در بسیاری از میوه ها مثل موزهای سبز بالغ کیفیت خوراکی در بلوغ از نظر  مصرف کننده نیست ولی  در سبزیها بلوغ مطلوب همزمان با کیفیت خوردن اتفاق نمی افتد.

مشخصات شاخص بلوغ :

میزان بلوغ که بوسیله تولید کنندگان ، عرضه کنندگان و کنترل کنندگان کیفیت باید ساده و سریع قابل انجام در مزرعه یا محل عرضه باشد و یا مستلزم تجهیزات مرتبط ارزان قیمت نیز است .

شاخص ها باید عینی و واقعی باشد و قابل اندازه گیری نه یک موضوع ذهنی و تقریبی بوده این شاخص باید همیشه به کیفیت عمر انبارداری محصول برای تمام تولید کنندگان منطقه و سالهای مربوط باشد و سعی شود شاخص بلوغ تخریب ناپذیر باشد.

مشکلات تعیین شاخص بلوغ که مورد توجه است :

اولین مشکل چگونه بلوغ را هنگام برداشت در محل اندازه گیری شود .

دومین مشکل که مهمتر است چگونه می توان زمان بلوغ محصول را پیش بینی کرد.

برای هر دو مشکل تکنیک های مشابه ممکن است اختصاص داده شود اما روشهایی کاربردی برای هر دو متفاوت است .

توسعه یک شاخص بلوغ :

بسیاری از ویژگیهای میوه ها و سبزیها سعی شده برای ایجاد تخمین خوب بلوغ بکارگرفته شود نمونه هایی از آن پیشنهاد شده است .

 تکنیک های مورد نیاز برای اندازه گیری بلوغ

شاخص بلوغ برای یک محصول اندازه گیری هایی است که می تواند مشخص کند یک نمونه بالغ است . این شاخص در تجارت میوه ها تازه و سبزیجات به چند دلیل مهم است .

قوانین تجاری :

آیین نامه ها قوانین منتشر شده بوسیله گروه های تولید کننده سفارش دهندگان و مصرف کنندگان توسط مقامات دولتی معتبر وضع گردیده مانند USDA  اغلب شامل قوانینی از حداقل و گاهی حداکثر بلوغ قابل قبول یک محصول است .

استراتژی بازاریابی :

در اکثر بازارها قوانین عرضه و تقاضا باعث افزایش قیمتها را برای یک محصول شده و این باعث می گردد که پرورش دهندگان و عرضه کنندگان را تشویق می کند با تأخیر یا تسریع در برداشت محصولاتشان را به قیمت گرانتر بفروشند.

قوانین حداقل در استانداردهای کارشناسی موجود باعث می گردد تا از فروش زود (نابالغ ) یادیر (بالغ ) محصولات جلوگیری کند . که این مانع از دست رفتن اعتماد مصرف کننده می شود.

هدفهای شاخص بلوغ تولید کنندگان را قادر می سازد که بدانند آیا کالاهایشان می تواند برداشت شود که بازار از رونق برخوردار است .

 

استراتژیهای برای یک شاخص بلوغ عبارتند از :

-       اندازه میزان تغییرات محصول در طول دوره رشد و نمو

-       بررسی و پیدا کردن مشخصه های مثل اندازه رنگ سفتی میزان مواد جامد که این تغییرات با رشد و نمو محصول وابسته است .

استفاده از تست های ذخیره ای و آزمونهای ارگانیسمی و پانل های طعم و مزه ، بو

 جدول  شاخص بلوغ برای میوه و سبزیجات

 

فهرست

مثال

روزهای بعد از فول

بلوم تا برداشت

سیب

میانگین واحد گرمایی در طول رشد و نمو

نخود فرنگی، سیب، ذرت شیرین

توسعه لایه جداگر میوه

خربزه ، سیب ، فی جوآ

مورفولوژی ساختار سطحی    

پوست سخت روی انگور، گوجه ،                 خطوط خربزه توسعه واکسن

سایز

تمام میوه جات و سبزیجات

وزن مخصوص

گیلاس ، هندوانه ، سیب زمینی

شکل

زوایه داری پنجه موز ، عارضه               کامل انبه ، تراکم کلم بروکلی و گل کلم

استحکام

کاهو ، کلم ، کلم بروکلی

خواص بافت

 

استحکام

سیب گلابی ، هسته داران

حساسیت

نخود فرنگی

رنگ پوست

تمام میوه ها و سبزیها

محتوای اسید به قند

آناناس، مرکبات ، پاپایا ، خربزه ، کیوی

میزان روغن

آوکادوو

میزان قند

سیب ، گلابی ، هسته داران ، انگور

میزان نشاسته

سیب و گلابی

 

وقتی که رابطه بین تغییرات در مقدار شاخص بلوغ و کیفیت و عمر انبارداری محصول تعیین شد این ارزش شاخص می تواند برای حداقل بلوغ قابل قبول تعیین شود .

برای اندازه گیری هر شاخص بیش از چند سال در چند محل در حال کشت آزمایش برای اطمینان صورت می پذیرد .

مشخصات استفاده شده بعنوان شاخص های بلوغ

ویژگیهای زمانی:

برای برخی از محصولات مثل تربچه ، درختان ، محصولات کشاورزی چند ساله که در محل های تابستان کوتاه دارند بلوغ شامل chronologically است یعنی تعداد روز بعد از کاشت تا گل دهی می باشد . این شاخص براساس سال بندرت واقعی است اما در كارهای کارشناسی و برنامه ریزی به طور گسترده استفاده می شود .

برای برخی از محصولات استفاده از روش زمانی میزان واحد حرارتی ذخیره شده در طول دوره رشد حساب می گردد و این شاخص براساس الگوی آب و هوایی در طول دوره رشد محاسبه می گردد.

مشخصات فیزیکی :

طیف گسترده ای از ویژگیهای فیزیکی به منظور ارزیابی بلوغ محصولات متفاوت است مثال : اندازه ، شکل ویژگیهای سطحی و ظاهری ، تغییرات در اندازه ، شکل سبزی ها بعنوان شاخص بلوغ می باشند .

بعنوان مثال سبزیجات موقعی برداشت می شوند که به حجم و اندازه قابل عرضه در بازار باشند و نباید بیش از حد بزرگ شوند .

در موز بلوغ از  اندازه قطر انگشت ها مشخص می شود ، براقی یا واکس بودن بعنوان یک ابزار یا شاخص عملی در برداشت برخی از خربزه ها (خربزه مندک) است .

قطع(جدا شدن )میوه

در اغلب میوه ها در طی مراحل بعد از بلوغ و آغاز رسیدن گروه خاص از سلولها در لایه جداگر روی ساقه نمو می یابد که میوه را به گیاهان متصل می کند . منطقه قطع به میوه اجازه می دهد که از گیاه جدا شود . اندازه گیری توسعه این منطقه احتمالا ً قدیمی ترین شاخص بلوغ می باشد . نیروی مورد نیاز جهت جدا کردن میوه از درخت معمولا ً به عنوان شاخص رسمی بلوغ استفاده نمی شود امّا توسعه منطقه جداشدن در خربزه خط دارمیوه  مورد استفاده است.

برای تعیین رسیدگی

رنگ : تغییررنگ که دربسیاری از میوه ها بارسیدن همراه است به طور وسیعی به عنوان شاخصی از رسیدگی استفاده می شود. سنجش واقعی رنگ مستلزم تجهیزات گران است .

 اگرچه چشم انسان قادر به برآورد خوبی از یک رنگ نیست ولی آن به شدت به تفاوت های بین رنگ ها حساس است . بنابراین از تکنیک های مقایسه ای رنگ معمولاً برای برآورد (ارزیابی ) رسیدگی میوه استفاده می شود .

 نمونه های رنگی ممکن است برای تعیین رنگ درونی یا بیرونی استفاده می شوند. در حال حاضر به کارگیری ابزارهای دقیق الکترونیکی و بصر(چشمی ) امکان سنجش واقعی رنگ را فراهم می کند . به طوری که قیمت چنین ابزارهایی کاهش یافته است ، آنها در بعضی موارد جایگزین تکنیک های مقایسه ای رنگ شده اند. برای مثال ، سنجش دیجیتالی رنگ در حال حاضر برای دسته بندی کردن گوجه فرنگی هایی که به طور مکانیکی برداشت شده اند ، استفاده می شود.

بافت :

رسیدن میوه ها اغلب بانرم شدن همراه می شود ؛ سبزیجات بیش از حد رسیده به میزان زیادی فیبری یا محکم (خشن ) می شوند . این ویژگی های بافتی می تواند برای تعیین رسیدگی استفاده شود آنها اندازه گیری می شوند با ابزارهایی که نیروی مورد نیاز برای فشار دادن یک میله دارای ضخامت مشخص به دورن گوشت میوه یا سبزیجات را اندازه گیری می کنند.

استفاده از تست کننده برای اندازه گیری محکمی گوشت سیب ها

سفتی کاهو ، کلم و کلم بروکسل یک ویژگی رسیدگی و کیفی مهم است . در مورد کاهو ، تجهیزات اشعه گاما برای اندازه گیری محکمی فوقانی ابداع شده اند اما این تکنیک از لحاظ تجاری انتخاب نمی شود .

تغییرات شیمیایی :

رسیدن میوه ها و سبزیجات اغلب با تغییرات اساسی در وضعیت شیمیایی شان همراه است . بسیاری از این تغییرات در مطالعات مربوط به رسیدن استفاده می شود ولی شاخص های رسیدگی مناسب نسبتاً کمی را فراهم می کند زیرا آنها معمولاً نیازمند تجزیه ی شیمیایی پیچیده و نمونه برداری مخرب می باشند.

کلرومتر برای سنجش رنگ سطح سیب استفاده می شود .

جفت کردن رنگ برای رتبه بندی رسیدگی استفاده می شود .

اندازه گیری محتوای مواد جامد محلول با یک رفرکترومتر 

 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر
  • آخرین پستها

  • ابر برچسبها

آمار وبلاگ

  • کل بازدید : 12
  • بازدید امروز :9
  • بازدید دیروز : 7
  • بازدید ماه قبل : 6
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :